www.theater.edu.gr
ΠΟΚΕΘ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 
210 9849470
210 9827844
693 7508574
ΦΑΞ
210 9849470
 
 
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
 

Μαρία Μπακοπούλου

Η Μαρία Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική με τον Μάριο Βάρβογλη, τον Αντίοχο Ευαγγελάτο και τον Μιλτιάδη Κουτούγκο, αποφοιτώντας από το Ελληνικό Ωδείο το 1976.
Σπούδασε θέατρο στη σχολή του «Μουσικού Θεάτρου» και στην δραματική σχολή του «Δ. Κωνσταντινίδη» από την οποία πήρε το δίπλωμά της το 1977.
Παρακαλούθησε την θεατρική πράξη στην Αμερική (Yale.rep theater, Longwarph, Broadway), στο Λονδίνο και στην Γερμανία (Gelsenkirchen).
Εργάζεται στο ελεύθερο θέατρο ως ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης μέχρι το 1983. Το 1985 ιδρύει το «Πολιτιστικό Κέντρο Ελεύθερο Θέατρο» στο οποίο μέχρι και σήμερα διδάσκει υποκριτική ενώ έχει σκηνοθετήσει δεκαέξι θεατρικά έργα.

  Χρονολογική σειρά του έργου της
1977 Βοηθός σκηνοθέτη στο έργο «Αρπαγή της Σμαράγδας του Μ. Κουνελάκη που ανεβάζει το Κυκλαδικό Θέατρο, για το οποίο γράφει και τη μουσική. Την ίδια χρονιά γράφει το musical «Κοντορεβυθούλης» για το θέατρο του παιδιού του Α. Σιδεράτου.
1978 Βοηθός σκηνοθέτη στο έργο «Το πιάνο» και οι «Γραμματιζούμενοι» του Β. Ρώτα. Επίσης γράφει το musical «Κοσκινοσκουφίτσα» για το θέατρο του παιδιού του Α. Σιδεράτου.
1979 Παρακολουθεί την θεατρική πράξη στο μεγάλο θεατρικό κέντρο των Η.Π.Α.''Eugene O'Neil'' στο Κοννέκτικατ.
1980 Βοηθός σκηνοθέτη στο έργο του Λουί Βερνεϊγ ''Κρατικές Υποθέσεις'' που ανεβάζει ο θίασος Φωκά-Ανουσάκη. Την ίδια χρονιά παίζει ως ηθοποιός στο θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ-1 στο έργο «Τάνια» του Αρμπούζωφ.
1981 Εργάζεται ως ηθοποιός σε πολλά θεατρικά στο ραδιόφωνο «Παπά, Ζακοπούλου κ.α.» καθώς και στην τηλεόραση «Το φως του Αυγερινού».
1982 Συνεχίζει ως ηθοποιός και συγχρόνως μεταφράζει το έργο «GIN GAME» του D. L. Coburn το οποίο ανεβαίνει στο θέατρο της Δευτέρας στην ΕΡΤ-1 καθώς και το έργο «Mrs. DALLY HAS A LOVER» του W. Hanley.
1983 Σκηνοθετεί το έργο «Η μικρή μας πόλη» του Θ. Ουαϊλντερ. Με το ίδιο έργο πηγαίνει στο φεστιβάλ «Θεατρικοί αγώνες» του Δήμου Αθηναίων και παίρνει το 1ο Βραβείο παμψηφεί.
1984 Σκηνοθετεί το έργο «Οι τρείς αδελφές» του Α. Τσέχωφ (ΟΡ-ΒΟ).
1985 Ιδρύει μαζί με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών το κέντρο θεάτρου Πολιτιστικό Κέντρο Ελεύθερο Θέατρο που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, του οποίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος.
1986 Διδάσκει υποκριτική και οργανώνει την θεατρική ομάδα του κέντρου, με την οποία εργάζονται πάνω σε θεατρικά κείμενα και ασκούνται στην θεατρική πράξη.
1987 Σκηνοθετεί την παράσταση «Μονόπρακτα» που ανεβαίνει στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με τα έργα: «Η φωνή» του Ζ. Κοκτώ, «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Α. Τσέχωφ, «Η Εβραία» του Μ. Μπρέχτ, «Το πανηγύρι» του Ζ. Κοκτώ και «Κλυταιμνήστρα» της Μ. Γιουρσενάρ (θεατροποιημένο κείμενο από την Μαρία Μπακοπούλου).
1988 Εργάζεται με την θεατρική ομάδα του ΠΟΚΕΘ πάνω σε κείμενα του Χ. Πίντερ.
1989 Σκηνοθετεί την «Αρκούδα» και την «Επέτειο» του Α. Τσέχωφ στο θέατρο του ΝΝΘ.
1992 Παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την μελέτη της «Ελληνική ποίηση και θέατρο 1821-1900» και στο ίδιο θέατρο του Δήμου Αθηναίων σκηνοθετεί το έργο του Μπάμπη ¶ννινου «Ζητείται υπηρέτης».
1993 Σκηνοθετεί το έργο του Δ. Κορομηλά «Ο θάνατος του Περικλέους».
1994 Σκηνοθετεί το έργο του Α. Βλάχου «Η κόρη του παντοπώλου».
1995 Σκηνοθετεί το έργο του Η. Καπετανάκη «Το γεύμα του Παππή».
1996 Σκηνοθετεί το έργο του Δ. Μισιτζή «Ο Φιάκας».

2000

2004
2008

'

Σκηνοθετεί μαζί με τον Δόξη Κωνσταντινίδη το έργο του John Prisltley «Ο επιθεωρητής».

Σκηνοθετει  την  "Απαγωγη  της   Σμαραγδως" του Μ.Κουνελακη εργο  το   οποιο παιζεται στο  θεατρο  "κατω απο  την  γεφυρα" στην  "Μικρη  σκηνη"  Δαφνης   στο   θεατρο  "Μελινα Μερκουρη"  στο  Ιλιον και  στην  Αρκαδια

 Σκηνοθετει  το εργο  "ο Επιθεωρητης ερχεται" του John Priestley Το  εργο  παιχτηκε   στο  θεατρο  '"κατω  απο την γεφυρα"  στο γηροκομειο  Αθηνων και   σε   δημους της  Αττικης

  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Το 1969 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Ποιήματα». Το 1974 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Προσόμοια» και το 1982 την ποιητική συλλογή «Χωρίς επίφαση». Έχει μεταφράσει τα έργα «LIFE IN A THEATER του David Mamnet, «AN ALMOST PERFECT PERSON» της Judith Ross και το musical «LE MISERABLES» του Loyd Weber (μεταφορά της μουσικής και των τραγουδιών στα ελληνικά).

Επίσης έχει γράψει τις μελέτες «Μουσική και άνθρωπος», «Τελετουργία τυπικό και άνθρωπος», «Βιολογία στην κοινωνική ελευθερία».

Ανέκδοτες ποιητικές της δουλειές «Εν πλώ--ταξιδεύοντας εντός μου» και «Ρέκβιεμ».